top of page

Göbekli Tepe’den Evimize…AYCAN BAYAR yazdı..

Güncelleme tarihi: 22 Ağu 2021


 

Her sektörden, her meslekten, her yaştan insan bir #hobi edinmeli, çünkü edindiğimiz bu hobiler bizleri geliştirmekte ve statü atlamaktadır. Size kattığı değerler ile sosyal çevre edinmenizi, bilgi ve deneyimlerinizi paylaşmanızı sağlamaktadır. “Evde Bira Yapımı” Bu sebepten çok sevdiğim bir içecek olan Bira ile başlamak istedim.



"Haydi haydi kapatın gözünüzü,
Sahil kasabasında bir deniz kenarındasınız, serin bir rüzgâr sıcak güneşin etkisini hafifletiyor, susadınız, offf yandaki şezlongdaki tatilci buz gibi, nemden terlemiş bardağındaki buz gibi birasını höpürdetiyor, o anda gözünüze midyeci takılıyor, hemen seslenip, “Bırak Abi ortaya tepsiyi" deyiveriyorsunuz"… ve işte tatiliniz başladı… Sonraki gün ise üzeri salça soslu patates kızartması ve yine buz gibi bir bira… Evet, "Dalın şimdi hayallerinize….""


Araştırmalar gösteriyor ki, ilk bira bizim güzel topraklarımızda “GÖBEKLİ TEPE” de yapılmış…





Yapılan kazılarda karşılaşılan 160 litrelik kapların dibinde gri-siyah yapışkan bir tabaka bulunuyor, kireç taşı üzerinde yapılan kimyasal analizler sonucunda, bu tabakanın kalsiyum-oksalalat “beerstone” olduğu tespit ediliyor, tahılın ıslatılması, öğütülmesi ve fermantasyonunun gerçekleştiği belirleniyor ve ilk bira izlerinin ispatı ortaya çıkıyor.



Limestone vessel from Göbekli Tepe with tentative evidence for oxalate (Copyright DAI, photo O. Dietrich).
Limestone Vessel and "Beerstone"

Siz; Bira, Beer, Bier, Cerveza, Zythos, her ne derseniz deyin, tüm medeniyetlerin en eski ve en yaygın alkollü içeceği… Sınıf farkı olmaksızın hepimizin sevdiği, ve severek ölçülü??? tükettiği, buz gibi köpükleri üzerinde içeceği….


COVİD Pandemisi sağolsun, hepimizi olumsuz etkilemesine karşın, çoğumuza yeni kapılar, yeni uğraşlar ve dizi kültürü kattı, #Netflix, bende böylece kendi biramı evde ilk defa Butik Bira’dan aldığım başlangıç kiti ile yaptım. (www.butikbira.com).


Tamamen amatörce, merakla ve bir o kadar heyecan ile giriştim, topu topu toplam 4 saatlik bir çalışma ile yaklaşık 46 şişe biranız oluyor, kit ile gelen kitapçıkta her detay bulunmakta, yani bir pilot Check-list’i gibi adım adım her şey tanımlanmış, uyduğunuz takdirde hata yapmanızın imkanı yok. 😊




İlk deneyimim Pilsner[i], berrak ve altın renginde, hafif malt tadı ise şerbetçi otu ile dengelenmiş lezzetli bir bira yapmamı sağladı, kolay içilebilirliği ve damakta bıraktığı keyifli acılık ile birlikte ve beyaz güçlü köpüğü daha ilk yudumda buram buram şerbetçi otu kokusuyla karşılaştırır ve tatlı bir ferahlık hissetmenizi sağlar. (REKLAMLAR)


%5 alkol oranı, hafif gövdesi ve dengeli karbonhidrat profili ile damağı ve mideyi yormayan tam bir keyif birası olarak 15 gün fermantasyon, 15 gün şişede dinlendikten sonra buz gibi biramızı içtik.


Sanırım, ben yaptım diye çok güzel geldi tadı, hazzı, birkaç bira üstadı arkadaşımın yorumları da zevkime zevk kattı.











Adını “UMUTLARINI KUZEYE ÇEVİR” Ailecek koyduk ve içine sevgimizi kattık.












Zaman içinde farklı biralar deneyeceğimden eminim, tüm bu deneyimlerimi sizlerle paylaşıp, tahıldan, fermantasyona her konuda yazmaya çalışacağım…



Sağlıcakla kalın, umutlarınız hepinize sağlık, neşe, şans getirsin…


Aycan Bayar, Network Specialist
The husband, the father, The TURK and ATATÜRK

113 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page